Reusdigital.cat recomana...

Reusdigital.cat i la Fundació Privada Reddis us recomanen cada setmana un llibre d'un autor local

per Jordi Siré, 30 d'agost de 2016 a les 13:19 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 d'agost de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

 

Títol: La força d'Aglaia

Autor: Maria Lluïsa Amorós

Edició: Onada Edicions

Relat de narració ràpida, gairebé periodística encara que plena de sentiments i emocions, destinat a diagnosticar el cardiograma vital d'una dona que, davant la ruptura del seu matrimoni, ha de recompondre's peça a peça. "L'havia deixat sola, amb dues criatures grandetes i sense cap ofici". Aquest és el punt de partida d'Ondina Olesti, de tot menys una heroïna clàssica i que genera poca empatia durant les primeres pàgines de la novel·la perquè s'alimenta només de ressentiment i es mostra feble i insegura. A tocar dels quaranta anys haurà de sobreposar-se a la rutina en la qual s'havia instal·lat i enfrontar-se a una grisa quotidianitat. I tot això combinant l'odi que arrossega al seu antic marit, un Maurici que desperta animadversió al lector en un principi, la presumpció d'un nou amor (i per tant, d'una nova dependència emocional) sorgit del retrobament a través dels correus electrònics amb un antic company d'escola i la frescor de les relacions ocasionals.

La figura d'Ondina aconsegueix, finalment, fer-se amb el lector perquè lluita. Contra ella mateixa com a pas inexcusable per retrobar-se, contra els records i una figura misteriosa lligada a la seva família, contra la cruesa i egoisme dels fills adolescents, contra les seves pròpies expectatives i prejudicis. La seva empenta, ressaltada per la voluntat d'essència de l'estil literari de Maria Lluïsa Amorós i per fugir de la creació de personatges arquetips, es transmet fins a un desenllaç que, només amb una frase de cloenda, trenca expectatives. Per resoldre el misteri només hi ha una pista, la força de l'Aglaia mostrada als versos de Josep Carner de 'Les prunes d'or', que obren un llibre on també es reflexiona sobre la importància del passat (el resolt i nítid tant com l'amagat i obscur) per forjar el present.

Amorós, nascuda a Reus l'any 1954, és catedràtica de Llengua Catalana i Literatura. Vinculada al món teatral de la ciutat durant els finals dels setanta i principis dels vuitanta, es va iniciar com a autora de narrativa infantil i juvenil l'any 1986 amb 'Poppis i Isolda'. Guardonada amb un premi Vaixell de Vapor, entre les seves publicacions per a adults hi trobem 'Els til·lers de Mostar', 'Vora el llac' i 'Un glop de calvados'. Des del curs 1978-1979 fa classes de llengua i literatura a l'Institut Gaudí.

Aquest article rep la col·laboració de la Fundació Privada Reddis.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: