1 de 10
CURIOSITATS

De la Mussara al més enllà

Aquest indret del Baix Camp ha estat l'escenari de suposats albiraments OVNI i és "la porta a una altra dimensió", segons apunten alguns investigadors de fenòmens paranormals

Una imatge d'arxiu de l'església de la Mussara, a Vilaplana | Reusdigital.cat
per Marc Busquets Obré, Vilaplana, Catalunya | 20 de juliol de 2016 a les 15:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de juliol de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Per la bellesa del seu paisatge i de l'entorn, la Mussara (a Vilaplana) és un reclam habitual per als excursionistes. No obstant això, també té altres atractius més aviat poc convencionals. Tan sols s'ha de fer una recerca a la xarxa per comprovar que diversos blocs professionals i d'aficionats dedicats als fenòmens paranormals descriuen aquest indret del Baix Camp com un "lloc misteriós" en què s'hi han vist extraterrestres i fantasmes. N'hi ha d'altres que asseguren que el poble és, en realitat, "una porta a una altra dimensió".


Trobades per veure marcians


 

Malgrat haver estat sempre un lloc d'interès per als amants del desconegut, el cas és que el creixement del turisme paranormal ha acostat força grups de curiosos a la zona, quelcom que ha generat el malestar de l'Ajuntament de Vilaplana. Busquen, carregats de fe, les evidències de les visites d'altres mons a la vila. Durant els últims anys, de fet, fins i tot va aplegar experts que asseguraven que s'hi havien produït albiraments OVNI, als voltants. L'última trobada documentada es va produir l'estiu de 2010 i va ser organitzada per l'Associació catalana d'estudis paracientífics, l'ACEP.

Els germans David i Germán Tenorio han investigat el fenomen OVNI al Camp de Tarragona. Dues localitzacions de la demarcació han estat sovint descrites com "pols d'atracció" per als éssers d'altres galàxies. "Hem estudiat el cas de la Mussara, però també el de Tivissa", explica David Tenorio. Després de recopilar dades, fotografies i els testimonis d'aquells qui haurien vist una nau d0un altre món al cel, però, la conclusió dels investigadors apunta cap a la negació. "No hi ha proves que demostrin la presència OVNI al territori", conclou.

La petjada marciana al Camp, no obstant això, també ha arribat al Tarragonès, ja que a Altafulla hi ha qui assegura haver vist un rar objecte al cel en ple dia, el 2013. En el cas de la vila de la Ribera d'Ebre, la llegenda està relacionada amb el cas dels suïcides de Lleida. L'investigador Fran Recio, posem per cas, va documentar entre altres l'episodi d'un parell de joves que l'any 1978 van treure's la vida a la Conca de Tivissa "perquè volien desprendre's del seu cos per poder reunir-se amb els extraterrestres".


La "Meca catalana" del misteri


 

Recio, que temps enrere es definia a les xarxes com un "investigador de l'insòlit", descriu la Mussara com "la Meca catalana del misteri". "He investigat una dotzena de casos difícils d'explicar", apunta. A diferència dels germans Tenorio, però, Recio sí que creu que "hi ha fets paranormals que han estat demostrats" a l'indret, i que a més ha viscut en primera persona. "Jo mateix he captat registres psicofònics a la zona", exposa. "Érem al cementiri del poble i les brúixoles que dúiem es van tornar boges", recorda. "Un membre de l'equip va dir que tenia por, i quan vam escoltar la gravació feta una veu desconeguda li va dir covard", diu. 

Pel que fa als albiraments OVNI a la Mussara, Recio evoca un dels testimonis amb qui ha tractat, un particular d'Almacelles que assegura haver estat en contacte "amb uns éssers de color gris" pels voltants de la vila. L'investigador, que ha estat "centenars de cops" a la zona, la descriu, doncs, com un lloc "realment especial". "Hi he experimentat estranyes sensacions. Potser és per la boira, o pels canvis de pressió, però és un indret màgic", subratlla.


La vila del sis

La llegenda de la Mussara s'ha anat construint també per la desaparició del tarragoní Enrique Martínez Ortiz, que en una excursió al poble va perdre's sense que mai més se n'hagi sabut res. Diversos espais televisius i radiofònics han abordat sovint el cas. De fet, el gran símbol paranormal de la vila és una pedra que, segons els impulsors del projecte de ràdio en línia La clave oculta "pot dur-te a la vila del sis, un poble en una dimensió paral·lela". Per al redactor que signa aquesta peça, però, l'esmentada pedra no ha aparegut per enlloc. Recio, per part seva, admet que en les seves investigacions no ha trobat "cap referència" d'aquest fenomen. "No ho sé, potser només és una història que corre", puntualitza.

Els misteris que envolten el poble deshabitat de l'emblemàtica serralada han cridat l'atenció fins i tot del més cèlebre dels periodistes especialitzats en aquesta temàtica. Al capdavant de l'exitós Cuarto Milenio, Iker Jiménez ha comentat en diverses ocasions el cas de la Mussara i, fins i tot, la llegenda del gos vampir de Pratdip. Pel que sembla, i per a alguns, el Baix Camp és una terra plena impregnada de misteri.

Participació
Director: Marià Arbonès
Cap de redacció: Marc Busquets
Departament de Tecnologia: Josep Gallofré / Adrià Martínez

Raval de Santa Anna, 2, tercer pis | 43201- Reus | Telèfon 977 300783 | info@reusdigital.cat
Segueix-nos a:
Cerca a ReusDigital: