Dimecres, 15 de Maig de 2024

L'etern Josep Juncosa reviu a les Borges Blanques

  • D'esquerra a dreta, Josep Baiges, Ramon Acedo, Josep Farran (alcalde de les Borges Blanques) i Xavier Bueno (regidor d'Esports de Les Borges Blanques)

     

  •  

  •  

  •  

  •  

En motiu de l'agermanament entre la Fira de l'Oli de les Borges Blanques i Fira de Reus, celebrat aquest cap de setmana durant la celebració del popular certamen agroalimentari a la capital de Les Garrigues, l'Ajuntament de Reus i la Fundació Futbol Base Reus van han volgut recordar la figura d'un esportista que també agermana ambdues poblacions. El mític futbolista i entrenador Josep Juncosa Bellmunt va néixer a les Borges Blanques l'any 1922. Precisament de l'equip local el va fitxar el Reus Deportiu l'any 1940 per iniciar una fulgurant carrera esportiva que el portaria a defensar les samarretes de l'Espanyol, l'Atlético de Madrid i la Selecció Espanyola.

El record a Juncosa ha estat ben present a tota la fira i, més concretament, a l'estand que el Hub Foodtech & Nutrition de fira de Reus ha tingut al certamen i on s'ha col·locat el perfil del futbolista que la Fundació FBR va crear en motiu de l'homenatge a Juncosa que es va realitzar fa un parell d'anys sobre la gespa del camp municipal. Un perfil que s'acompanya d'un text biogràfic escrit pel radiofonista Enric Tricaz. En paral·lel, s'han repartit unes postals que han servit per recordar a Juncosa vestit amb totes les samarretes que va defensar durant la seva intensa trajectòria esportiva.

Durant tot el cap de setmana han estat nombrosos els borgencs que s'han acostat a l'estand de Fira de Reus per compartir records al voltant del futbolista a qui encara identifiquen amb el renom popular, el Josep de cal Cadirer, atenent que el seu pare es dedicava a la fabricació artesanal d'aquest mobiliari. I ben emotiu ha estat el testimoni de Ramon Acedo, que fou durant molts anys massatgista del Borges, coincidint amb Juncosa quan aquest va entrenar a l'equip Lleidatà a principis dels seixanta del segle passat.

Acedo, a punt de complir els 94 anys, ha compartit amb la delegació reusenca un record entranyable de quan amb 12 anys va anar a veure Juncosa al camp de Sarrià, en un enfrontament entre l'Espanyol i l'Atlètic de Bilbao. D'aquell mateix dia Acedo guarda encara avui, vuitanta anys després, un petit llibret dels jugadors espanyolistes amb l'autògraf del mateix Juncosa que en reconèixer-lo a la graderia, el va anar a saludar personalment obsequiant-lo amb aquest mateix llibret. Una anècdota que demostra la immensa qualitat humana de l'etern Josep Juncosa, aquest reusenc de les Borges o borgenc de Reus, que encara avui continua sent un referent esportiu i futbolístic de primera magnitud.

Feu clic sobre qualsevol fotografia per iniciar el passi de diapositives

Josep Juncosa Diari Reus Digital
Josep Juncosa Diari Reus Digital
Josep Juncosa Diari Reus Digital
Josep Juncosa Diari Reus Digital

Notícies relacionades: 

BUTLLETÍ DE NOTÍCIES

Indica el teu correu electrònic i estigues al dia de tot el que passa a la ciutat


El més llegit


COMENTARIS (1)
He llegit i accepto la clàusula de comentaris
Autoritzo al tractament de les meves dades per poder rebre informació per mitjans electrònics

Comentaris

Antoni Amorós Tomàs  27 d'Abril de 2024

El preu de l'oli i les grans superfícies.

Amb els intermediaris i les comissions sempre perden els mateixos: els que fan la feina, tant fa que siguin particulars com cooperativistes.

Fa anys que Reus era famós per ser la principal llotja de fruits secs i altres. Hi havía uns dita que deia: "Reus, Paris i Londres", ja que eren la tres principals ciutats on s'establia la cotització de les mercaderies.

Amb l'oli d'oliva, i sobretot el d'arbequina que dona un rendiment pobre, sempre hi ha hagut problemes en èpoques de crisis económica. Es dels primers productes de necessitat que puguen de preu (al consumidor li han doblat el preu en tres anys) sense repercutir-ho al agricultor.
Amb el que paguen surt mès a conte deixar que les olives es podreixen al terra i viure de subvencions. Surt mès rentable importar-les d'altres països.

A la fi... la gent tè que treballar, i aquest costum s'apren desde jove. Hi ha molts estudiants sense recursos que es neguen a fer la verema, quan fa dècades les classes no començaven fins que s'acababa de collir.

Com altres molts aspectes de la existència, tot es cuestió de la educació i l'ensenyament rebuts, desde el bressol fins a la mort estem envoltats per la societat de consum i ja se sap que la "llibertat" la donan els diners.

Salutacions i fins la propera.

Reportatges